Vier de seizoenen

Van de jaargetijden leren we, dat het leven telkens opnieuw begint.

De Winter: tijd voor rust en bezinning
401210_140590072756635_107295265_n

De winter wordt wel gezien als de rust – en bezinningsperiode van het jaar, de aarde lijkt te slapen.
Uiterlijk is er rust, van binnen is er groei.
In de winter word je op jezelf teruggeworpen, het is een tijd van introspectie en
nieuwe gebieden in jezelf te onderzoeken.
De tijd om vertrouwen op te bouwen, te accepteren wat er is en illusies los te laten.
Overbodigheden worden opgeruimd, letterlijk en figuurlijk.
Zo maak je de weg vrij voor een frisse nieuwe lente.

De Herfst: oogsten, loslaten en reflecteren

576265_10151145364638649_893802730_n

Thema’s van de “herfst” zijn oogsten loslaten en reflecteren. Bomen laten hun blaadjes vallen als voorbereiding op de kou die komen gaat en beschermen zo het groen rond hun stammen.Het is een tijd van kracht en inkeer. Tijd om de balans op te maken, om na te denken en lessen te trekken uit de ervaringen van de vorige seizoenen. Je bent krachtig en kunt je open stellen voor wat zich aandient. Je werkcapaciteit is groot en je staat open voor samenzijn en samenwerken met anderen. Voor solidariteit en naastenliefde. Tijd om ook weer orde te brengen in je leven en in je werk; tijd voor duidelijkheid.

De Lente: nieuwe plannen, een nieuwe start
Lente-lammetje

De lente is als de dageraad van het jaar. Nieuw, fris en vol beloften. De aarde maakt zich klaar om zaadjes te laten ontkiemen; dit neemt weken in beslag. Het groen is nog zo jong en kwetsbaar. Langzaam komen de knoppen tevoorschijn en plotseling bloeien de bloesems: een zichtbare geboorte.
De lente wordt geassocieerd met vruchtbaarheid en voedselproductie; voorjaarsfeesten worden dan ook gevierd met vruchtbaarheidssymbolen, zoals de meiboom en de paaseieren.
Dat de dagen langer worden en het zonlicht sterker wordt, heeft invloed op ons. We krijgen nieuwe energie, een positief gevoel. Dit is de tijd van plannen maken, lekker schoonmaken en ordenen. Neem er de tijd voor, de lente duurt ten slotte drie volle maanden.

De Zomer: volop in actie: groeien en bloeien

Afbeeldingen 004

Groei, bloei en rijping zijn symbolen van de zomer. De natuur staat in volle bloei, heeft haar bestemming bereikt.Ze kan zich nu in al haar pracht laten zien. Als de ene bloem is uitgebloeid, toont de volgende al weer haar schoonheid. Alles past zich, zonder haast, stap voor stap.Alles wordt volwassen, rijper.
Hierdoor wordt de natuurlijke staat van mensen en dingen zichtbaar. Dit geeft kracht en vertrouwen. Ook zelfvertrouwen waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen. Alles komt in het volle licht te staan, ook datgene wat niet klopt. Misschien zijn sommige stappen te snel genomen en kun je daaruit lering trekken.