Stress en Burn – out

Verstoring in de balans

Veel mensen hebben plezier in het leven.  Ze steken energie in hun werk en relaties en krijgen er iets voor terug in de vorm van loon, waardering of (zelf)respect. Werk dat goed gaat geeft het gevoel dat je nodig bent, dat u iets kunt en dat u gewaardeerd wordt. Maar wat als het tegenzit , als u niet meer gewaardeerd wordt of als het allemaal niet lukt? Wat als u het gevoel hebt dat u het nooit goed doet? Dan gaat het werk moeizamer, kost het meer energie en levert het minder op. U verbrandt langzamerhand uw reserves en raakt uitgeput.

images-2

Persoonlijkheid en burn-out

Burn-out ontstaat echter niet alleen door een gebrek aan waardering en beloning. Het kan ook te maken hebben met de persoonlijkheid. Mensen die perfectionistisch zijn en alles goed willen doen, zullen eerder het gevoel hebben dat ze falen. Mensen die graag anderen helpen en zichzelf keer op keer onmisbaar maken, zullen eerder in stresssituaties komen, omdat ze zichzelf te veel werk op de hals halen. Andere mensen die het liefst conflicten uit de weg gaan, halen zichzelf te veel werk op de hals doordat ze geen nee durven te zeggen. Ook het laveren tussen conflictsituaties kan voor deze mensen grote stress opleveren.
Bovenstaande factoren kunnen bijdragen aan een stresservaring. Hoewel een paar dagen stress voor de meeste mensen niet erg is, kan een te lange periode van stress uw lichaam uitputten. Als u dagelijks op uw tenen loopt en de veer steeds strakker gespannen wordt, kunt u uiteindelijk opraken; u heeft  een burn-out. Hoewel een burn-out te genezen is, kunt u beter proberen die te voorkomen. Door op tijd nee te zeggen, door regelmatig een ontspannend moment te plannen en door uw klachten op tijd te erkennen. Zodat u niet langer doorgaat dan u aankunt.
Ik beschik over de benodigde kennis en vaardigheden om mensen met stressklachten te helpen. Je leert wat stress is en zowel individu als organisatie krijgen preventief en curatief advies geven op het gebied van stressmanagement. Het is mijn inzet om met de geleerde vaardigheden mensen met stressklachten voorzichtig maar trefzeker weer in balans te krijgen.