Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst.*

Mensen leven  vaak min of meer onbewust en vanzelfsprekend. Soms staan we stil en vragen ons  af: Is dit nu wat ik wil? Doe ik wat ik waardevol en belangrijk vind? Ben ik ergens ‘ingerold’ of heb ik er bewust voor gekozen? En als dat niet zo is, hoe kom ik erachter wat ik echt belangrijk vind? Als u zichzelf deze vragen stelt, is het interessant om kennis te nemen van de inzichten, de methoden en de morele waarden en idealen van de traditie van de levenskunst.

Wat is levenskunst?

Levenskunst is een manier van leven, waarbij het goede van het aardse verbonden is met het spirituele.
Als je in balans wilt leven horen het aardse en spiritualiteit bij elkaar. Leven vanuit de talenten die we bij ons geboorterecht hebben meegekregen. Leven vanuit je hart, je gevoel, het verstand en de kansen aanpakken die ons  geboden worden en  om die dingen te durven doen die echt bij ons  passen, gewoon omdat we voelen  dat we ze willen  doen.
Wanneer  we het aardse en het spirituele met elkaar verbinden, leef je het leven van een compleet mens  in balans met zichzelf en zijn of haar  omgeving. Dan ervaren we  levenskunst op allerlei manieren. We mogen genieten van alle mooie, lekkere en sfeervolle dingen en tegelijkertijd ons ontwikkelen en ook geestelijk gevoed worden!

Hieronder vindt  u  een aantal aandachtspunten  die inspirerend en richtinggevend zijn.

  • Levenskunst is een morele oproep Het is waardevol om aandacht te besteden aan de  esthetische,  ethische en spirituele vormgeving van uw eigen leven. Dit betekent dat het  gericht is op het goede en het mooie in uw eigen leven.
  • Het doel van levenskunst is een goed en mooi leven. Het is gericht  op een aantal waarden  en idealen, met een aantrekkelijke en authentieke stijl. Om uw leven vorm te geven is het zinvol  om uw zelfkennis te ontwikkelen, uw waarden en idealen en uw handelen helder te krijgen.Door zelfkennis, waarden en handelen in overeenstemming met elkaar te brengen ontstaat er balans.
  • Levenskunst omvat verschillende praktijken, methoden en oefeningen Levenskunst combineert zelfkennis en reflectie met handelen. Het handelen is gericht op het vormgeven van het eigen leven. Deze punten kunnen bv worden ontwikkeld door het te schrijven in   een dagboek, het voeren van gesprekken met bijvoorbeeld een een counselor  die voor jou zaken verhelderen, experimenteren of bewust lezen.
  • Levenskunst is een vorm van filosofie Het vormgeven van ons  leven wordt  vaak ondergebracht in de domeinen van religie en psychologie. Levenskunst is ook de filosofische reflectie op uw leven.

De moraal van levenskunst gaat niet alleen over waarden (datgene wat we nastreven  en belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld rechtvaardigheid) maar vooral ook over deugden. Deugden zijn waarden die versmolten zijn met ons  karakter. We  kunnen bijvoorbeeld rechtvaardigheid als waarde nastreven, maar we kunnen  ook een rechtvaardig mens zijn. We hebben dan de deugd rechtvaardigheid tot onderdeel van ons  eigen karakter gemaakt. Als je aan levenskunst doet, som je niet alleen een rijtje met waarden op, maar probeer je deze waarden ook tot onderdeel van je eigen karakter te maken. Deugden leer je door ze te oefenen. Wat betekent het in deze situatie om een rechtvaardig mens te zijn? Omdat deugden geoefend moeten worden, gaat het hier om een lange termijn proces.

Wilt u ontdekken hoe u de kunstenaar van uw eigen leven  kunt (her) ontdekken dan ben ik u hierbij  graag behulpzaam.
* Citaat van T.Hermans